Wie wil ik zijn?

Het mooist cadeau is dat andere mensen jouw kwaliteiten zien.

Wie wil ik zijn? Is dit de juiste vraag? Gaat het hierom wie ik wil zijn op de maatschappelijke ladder? Met andere woorden, wie wil ik zijn volgens mijn ego? Of gaat het hierom wie ben ik als mens? Nog steeds volg ik elke keer weer een cursus. Want zo is mijn mening: Jij bent als mens nooit uitgeleerd. Daar komt bij wat jij vroeger op school hebt mee gekregen, is de theorie.
Wat ik nu, nu ik een stuk ouder ben, veel belangrijker vindt is, hoe sta ik in het leven?

Daar zijn verschillende theorieën over. De maatschappij vindt dat jij jouw als persoon zo veel mogelijk moet ontwikkelen. Zoveel mogelijk dingen moet kunnen leren. Wij begeleiden jongeren. Als wij dan vragen, wat wil jij hier in Nederland bereiken? Dan is dat, ik wil naar de Universiteit. Oké, en hoe wil jij daar komen? Nu gewoon, ik begin bij de inburgeringscursus.
Na 1 jaar is die klaar, dan ga ik naar het HBO en daarna naar de Universiteit.

Weet jij dat er maar weinig mensen hier zijn die en het HBO en de Universiteit kunnen halen? Dat kan maar in mijn land ging iedereen naar de Universiteit. Oké, maar is in jouw land de Universiteit het zelfde dan hier de Universiteit? Ja ik denk van wel. Wat wil jij dan worden als jij daar gaat studeren? Dan wordt het stil. Dat is een goede vraag. In mijn land zou ik iets met sociaal werk willen doen. Oké dat is hier in Nederland ook haalbaar maar dan op MBO of HBO niveau. Misschien is het toch belangrijk om eerst te onderzoeken, wat kan ik en dan te kijken welk niveau past daar het beste bij?

Wat kan ik?

Laatst was er een programma op de tv, waarin twee basisscholen, groepen 8, werd gevolgd in Amsterdam. De ene school was een school met kinderen waarvan de ouders werkten en de andere school was een school in de wijk. Waar verschillende nationaliteiten op zaten. Bij de eerste school ging het vooral om het presteren. De kinderen daar gingen na de basisschool naar de havo of naar het vwo. De kinderen in de tweede school gingen na de basisschool naar verschillende scholen. Van het vmbo tot aan de havo. Het belangrijkste verschil tussen deze scholen was de omgang met de kinderen en de omgang tussen de leerlingen zelf.

Wie wil jij zijn in jouw leven? Dit wordt dus al op verschillende manieren vanaf dat jij klein bent mee gegeven. Kom jij uit een sociale wijk dan is dat jouw referentiekader. Kom jij uit een wijk waar iedereen werkt en waar het belangrijk is om te laten zijn hoe groen jouw gras is, dan is dat jouw referentie kader. In beide gevallen zal jij daar later als jij groter en ouder bent mee moeten leren omgaan. De vraag is dan hoe? Pas jij hier nog wel tussen? Kan en mag ik anders zijn dan wat men van mij had verwacht?

Wie wil ik dan zijn?

Die vraag hoort bij het ouder worden. Niet alleen in de puberteit maar bij elke leeftijd. Iedere keer kom jij op een kruispunt terecht waarin bij jou deze vraag weer boven komt. Is dit nog steeds de weg die ik wil bewandelen? Past deze opleiding wel bij mij? Past dit werk wel bij mij? Passen deze mensen nog wel bij mij? Past het gene wat ik denk nog wel bij mij? Zou het goed zijn om er over na te denken wat past er nu wel echt bij mij?

Er zijn verschillende manieren om dit te ontdekken. Allereerst kan jij cursussen gaan volgen. Wat dan wel belangrijk is om te weten, wat zoek ik en wat wil ik met deze cursus? In één van de cursussen die ik gevolgd heb was de vraag: Schrijf eens al jouw kwaliteiten op papier. Kwaliteiten zijn de dingen waar jij goed in bent. Het zijn dingen die automatisch gaan. Jij hoeft hier niet over na te denken, jij doet ze gewoon. Dit is voor ieder mens anders.

Wat dan een volgende vraag was, vraag eens 20 tot 25 mensen die jou kennen, schijf voor mij eens 3 kwaliteiten op die als jij aan mij denkt, kunt zeggen dat hoort nu echt bij die persoon. Het mooiste hiervan is, als jij dit terug leest dat ieder persoon iets anders zegt. Maar dat er wel één of twee kwaliteiten zijn die iedereen zien in jou. Soms zijn het dingen waarvan jij niet in de gaten had dat jij die had. Zij waren voor jou zo van zelf sprekend dat jij ze zelf niet eens zag. Dit is het mooiste cadeau die een ander jou kan geven. Zien wat jij zelf niet ziet maar het toch benoemen.

Als jij hier vervolgens bewust van wordt en dit ingaat zetten op de plek waar jij bent, dan heeft ieder ander mens daar plezier van. Dit is dus, Wie ben ik en wie wil ik zijn? Maar vooral wat heeft jouw Schepper bedoelt met jou toen jij hier op deze aarde geboren werd.
©jongemedelanders

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s