Wat als?

Wat als wij terug gaan naar het begin. Terug gaan naar Adam en Eva. Wat blijkt dan? Wij zijn allemaal familie. Eén grote familie die hier samen op deze aarde rondlopen. De aarde is dus ons huis. Hier moeten wij het mee doen. Niets meer en niets minder. Of jij nu in Europa bent geboren of in het Midden Oosten, het maakt eigenlijk helemaal niets uit. Zelf heb ik mij wel eens verwonderd toen ik naar Engeland vloog. Als jij dan hoog in de lucht in het vliegtuig zit, zie jij nergens geen grenzen. Het land en het water gaat zo in elkaar over. Nergens een lijn, nergens poppetjes die een grens bewaken.

Wat is er ooit gebeurd in de hoofden van de mensen dat wij hebben bedacht om grenzen te maken? Wat is er ooit gebeurd om te zeggen dit is van mij en dat is van jou? Hier moeten wij al heel lang terug in de tijd. In oude boeken zoals de Bijbel en de Koran staat het verhaal van Babel. De mensen wilden een hele hoge toren maken zodat men elkaar niet kwijt zouden raken. Maar dit mocht niet en als straf sprak sinds die tijd iedereen een andere taal. Behalve dat zij elkaar niet meer konden verstaan, gingen zij ook allemaal ergens anders wonen.

Ieder taal zijn eigen land,

Mensen gingen overal wonen, wonen over de hele aarde. Ieder land had zijn eigen taal en zijn eigen cultuur. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds zo. Maar wat nu als wij er nu eens achter zouden komen dat de aarde van ons allemaal is? Wat nu als wij er achter zouden komen dat, als wij olie nodig hebben uit een ander gedeelte van de aarde, dat wij dit gewoon gingen ruilen of gingen kopen? In plaats van te eisen. Wij hebben dit nodig en jij moet dit ons geven!

Wat nu als wij gezamenlijk eens beter voor de aarde zouden gaan zorgen? Wat wij nu zien is dat de HEB groter is dan de gift. Hierdoor ontstaan er grote misverstanden en worden de burgers er de slachtoffers van. Als burgers slachtoffers worden gaan zij, omdat het onveilig is weg. Op zoek naar veiligheid. Loopt men door het bos dan is daar geen grens. Loopt men over straat dan wordt men tegen gehouden. Omdat hier ineens wel een grens is.

De HEB is zowel in het klein als in het groot de grote boosdoener. Ieder mens is er tegenwoordig van overtuigd dat men meer moet hebben dan zijn buurman. In Europa is dit bijna nog mogelijk. Maar kijken wij naar landen in Afrika, daar kan het haast niet. Want de buurman heeft ook bijna niets. Zelfs om het kleine beetje wat de ander nog heeft wordt er gevochten.

Als wij kijken naar de mensen die veel hebben en naar de mensen die niets hebben, dan valt het op dat de mensen die niets hebben een grotere groep is dan de mensen die veel hebben. Terwijl als je dit omdraait, de mensen die veel hebben kunnen de mensen die niets hebben REDDEN! Hoezo gebeurd dit dan niet? Komt dit dan toch voort uit het verhaal van Babel? Wij spreken niet de zelfde taal dus jij krijgt niet wat ik heb?

Of komt het omdat onze ogen te groot zijn en wij steeds meer willen? Ook al gaat dit ten koste van andere mensen? Wat als er mensen op gaan staan en gaan delen? Niet voor applaus maar gewoon vanuit het idee dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor deze aarde. Gewoon omdat wij allemaal vanuit het begin familie waren. Hoe jij ook over de oorsprong van de aarde denkt.

Wat zou het mooi zijn dat wij eerlijk gingen delen met onze middelen. Eten, water, olie of energie. Maar dat iedereen genoeg zou hebben. Behalve genoeg, dan hoeft niemand ook meer te vluchten voor armoede of voor oorlog. Kinderen leren wij heel vroeg: samen spelen, samen delen en samen zingen dat is pas fijn. Maar als wij groter en minder wijs worden dan zijn wij dit allemaal verleerd. Het wordt tijd om onze grens te verleggen en de grens van het land onzichtbaar te maken.

Dit is een grote sprong. Niet iedereen zal hier het mee eens zijn. Maar willen wij de aarde behouden voor de kleinkinderen en de achterkleinkinderen dan moeten wij nu iets gaan doen. In ieder geval moeten wij kijken over de grens. Wat doen wij en wat doen onze buren? Wat hebben wij en wat hebben zij? Kunnen wij dit gebruiken en kunnen wij dit ruilen? Het begint met communicatie, acceptatie en wederzijds respect. Nogmaals: Iedereen is van de wereld en de wereld is voor iedereen.

©Jonge Medelanders

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s