Wie ben jij zelf??

Toen jij geboren bent, ooit vroeger, waren jouw ouders waarschijnlijk heel blij met jou. Jij was klein en lief. Natuurlijk huilde jij, natuurlijk had jij een poepbroek en konden jouw ouders niet alles meer wat zij gewent waren te doen. Maar jij was er, het grote geluk. Waar jij geboren bent, is en was van wezenlijk belang. Ben jij geboren in Europa, Azië of Afrika dat maakt voor de toekomst het grote verschil. Maar wat de toekomst zou brengen dat wist niemand. Ieder ouder probeert zo goed mogelijk zijn best te doen om het beste van de opvoeding te maken. Waar jij ook woont en welke middelen er ook zijn.

Voor een kind zijn, als het klein is, de ouders het belangrijkste wat er bestaat op de wereld. Ook al wordt de wereld langzaam groter, jij leert steeds meer mensen kennen, jouw ouders die zijn er voor jou. Andersom is dit, hopelijk, net zo. De dingen die zij zeggen, de dingen die zij doen en de manier hoe zij in het leven staan heeft invloed op jou als kind. Praten jouw ouders over alles dan zal dit voor jou ook makkelijker zijn dan als jouw ouders gesloten zijn. Zijn zij fanatiek in een bepaalt onderwerp dan is daar ook vaak waar jou interesse in ligt.

Zo ook de omgeving waarin jij op groeit is bepalend voor jouw toekomst. Welk land woon jij? Hoe ziet jouw familie eruit? Wie is jouw docent op school? Welke sport of naar welke vereniging ga jij? Ook verder in het land zelf. Wie is er in jouw land aan de macht? Wat hebben zij voor ogen met hun land? Dit speelt bewust en onbewust allemaal mee in wie jij wordt, later als jij groter wordt.

Invloed op jongeren,

Zelf weet ik nog wel dat ik vroeger naar catechisatie ging. Daar waren twee mannen die heel fanatiek konden praten over de IKV (Interkerkelijk Vredesberaad). Wij woonden in een dorpje en ik was meer bezig met mijzelf en met de omgeving dan dat ik mij ging verdiepen in de wereld gebeurtenissen. Mede daardoor hadden wij als jongeren nog al eens een discussie dat uur. Hoezo zouden wij ons moeten verdiepen in wat er in de wereld gebeurd? Wij zijn bezig als jongeren om onszelf staande te houden. Niet om te kijken wat er om ons heen gebeurt. In die tijd, ver voor het internet en de mobiele telefoon, kon jij dit alleen maar volgen via de zwart/wit tv. In de hoop dat daar de juiste informatie werd gegeven.

Maar dankzij het langzaam groter worden van jouw eigen wereld, krijg jij steeds meer informatie. De wereld voor de jongeren is nu een stuk groter dan de manier waarop wij vroeger groot werden. Achteraf ben ik deze mannen dankbaar dat zij dit toen allemaal verteld hebben. De precieze inhoud weet ik niet meer. Maar de boodschap is blijven hangen. De wereld is echt veel groter dan de wereld die jij creëert als persoon in jouw omgeving. De beelden en de gesproken tekst via de tv of via sociaal media komen binnen in de huiskamer mits jij daar belangstelling voor hebt.

Maar wie ben jij dan zelf?

Het opgroeien is één maar de ontwikkeling van jezelf, is een ander verhaal. Hier ben jij echt zelf verantwoordelijk voor. Jouw ouders geven jou dat mee wat in hun mars ligt. Maar nu is het aan jou hoe jij daar mee omgaat. Dit is echt niet makkelijk, dat begrijp ik goed. Met vallen en vooral met opstaan, leer jij dit pas. Jij leert wat bij jou past. Jij leert wat jij prettig vindt en wat niet. Dit gebeurt via school, via de vrienden en via verenigingen. Jij staat nu aan jouw eigen roer, aan je eigen wiel. Jij kan nu op jouw beurt zeggen wat jij wel en wat jij niet prettig vindt. Jij bepaalt nu zelf hoe jij jouw leven in wilt richten.

Is dat makkelijk? Nee, dit is een levenslang leren. Als jij van school bent denk jij dat jij met een diploma in de hand de hele wereld aan kan. Maar dit is net als met een rijbewijs. Jij hebt je rijbewijs gehaald maar nu moet jij alleen op de weg gaan rijden. Er is geen instructeur die verteld dat jij nu op de rem moet trappen of dat er een weg van rechts komt. Nee, jij moet nu zelf beslissingen maken. Dat is precies hetzelfde dan wanneer jij een diploma van school behaald. De theorie ken jij nu, maar de praktijk? Als het om cijfers gaat, dan kon jij dit leren uit een boekje maar als het om mensen gaat, dan wordt het anders. Geen mens is het zelfde. Zelfs als wij mensen in een hokje plaatsen gereageerd ieder op zijn eigen manier nog verschillend.

Ga op onderzoek uit. Ontdek jezelf. Wat vond jij vroeger interessant? Wat was de rode draad door jouw leven? Welke opdrachten, welke thema’s kwamen continu terug in jouw leven? Wat is de allergie waar jij tegen aan loopt? Het mooiste is om dit te ontdekken en hier mee aan de slag te gaan. Dan pas leer jij jezelf kennen. Dan pas weet jij wie en wat echt belangrijk voor jou is. Succes!!
© Jongemedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s