Iedereen telt mee, dus jij ook!!!!

Jij bent meer dan alleen een nummer!!

Kijk eens om je heen. Wat gebeurd er in de wereld op dit moment? Er is een virus, die alles in de war schopt. Er zijn regen buien die overstromingen veroorzaken. Aan deze twee situaties hebben wij in direct invloed op. Helaas wel met een hele lange adem, maar als wij SAMEN dit willen oplossen, is een goed langer termijn aanpak de oplossing. Wat willen wij dat er op langer termijn gaat gebeuren? Geen overstromingen meer, geen bosbranden meer, voedsel tekort dat wordt opgelost , oorlogen stoppen en eerlijke verdeling tussen arm en rijk. Kan de mens dit oplossen? Ik ga van het positieve uit en zeg JA. Hoe? Laat geld niet de hoofdrol spelen maar de mens.

De mens is en was geschapen om de wereld te onderhouden en niet om de aarde uit te putten. Dit begint bij omdenken. Omdenken in de hoofden van de mensen, die denken dat zij alles beter weten. Hiermee bedoel ik de tekentafel en het bureau. Kijk en luister, vooral, naar mensen die er wel voor geleerd hebben. En hier niet voor niets een jaren lange opleiding voor hebben gevolgd. Daarnaast in de praktijk, jaren lang ervaring hebben ontwikkeld die van groot belang zijn. Als wij SAMEN werken, betekend dit dat er hopelijk een oplossing komt voor de kinderen van nu en voor de kinderen die nog geboren moeten worden.

Goh, Erna het lijkt wel of jij boos bent!! Ook, maar vooral verdrietig. Kijk eens om je heen wat daar allemaal gebeurd. Ik word daar oprecht heel verdrietig van. Het lijkt er namelijk op dat er maar een aantal procent van de mensen mee tellen. Mensen die “beslissingen” nemen, mensen die werken (69%) of mensen die een grote mond hebben. Deze groep is heel groot maar zijn dit ook de mensen die daadwerkelijk weten hoe het anders moet? Waarschijnlijk is er een deel die denkt, ik wil en zie het anders. Maar hoe krijg ik dit in vredesnaam voor elkaar? Om zich er vervolgens maar bij neer te leggen en zeggen oké, dan doe ik maar mee met de rest.

Is dat wat jij wilt?

Het is ook verdomd moeilijk om je eigen pad te kiezen. Vooral als je weet waar jij voor wilt staan maar niet begrepen of gezien wordt daarin. Als ik terug kijk naar het project wat wij ooit geschreven hebben, is dit net zo. Een project waarbij al zagen dat er een huizen tekort zou ontstaan. Dat wij al zagen dat de inburgering van 8 maanden tot 2 jaar niet voor iedereen genoeg was. Maar ook dat er mensen zijn, die zeggen dat zij het allemaal beter weten. Plus dat er geen geld was om een nieuw project uit te proberen.

Laat ik het in het kort uitleggen: Het plan is, om een tussen stop te maken tussen een AZC en een woonruimte. Statushouders wonen dan samen op een terrein. Krijgen in 9 maanden inburgeringscursus, Budgetcoaching, fiets- en zwem les, drama en de normen en waarden van Nederland. Na 9 maanden hebben zij een inburgeringsdiploma en mag men naar het MBO. Men kan dan ook financieel voor zichzelf zorgen en weet hoe het in Nederland werkt. Daarnaast heeft men een stuk van hen eigen rugzak opgeruimd. Maar zoals zo vaak, nieuwe dingen, kan dit wel? Is dit wel rendabel voor ons als gemeente? Het antwoord was Nee. Wij hebben “alles” in huis om hen te begeleiden. Oja? Hoezo zit een 35 jarige man nog steeds zonder dagelijkse bezigheden in zijn huis? Leeft van een uitkering. Hoezo zijn er jongemannen die alleen maar de inburgeringscursus hebben gedaan en nu zonder niveau 2 al werken? Terwijl jongeren die hier geboren zijn wel een niveau 2 moeten hebben om aan het werk te kunnen.

Tot slot dit: Waarde,

Wat is waarde?
Kan ik dat kopen in de winkel?
En zeggen: Dit is waardevol?
Omdat ik hier voor betaald heb?

Wat is waarde?
Een baan hebben waar salaris aan hangt?
Zodat jij kan laten zien wat jij doet overdag?

Wat is waarde?
Iets voor de ander doen en hopen op een dank je wel?
Zodat de ander jou even gezien heeft?

Wat is waarde?
Dat jij bij iemand op bezoek gaat?
Een cadeau meeneemt of aandacht schenkt?

Maar wat is de waarde van jou?
Waar hecht jij persoonlijk waarde aan?
Wat vind jij echt belangrijk?
Of geef jij alleen maar jou waarde weg?
In de hoop er ooit iets voor terug te krijgen?

Mijn waarde, ja echt mijn waarde is,
Sociaal zijn, waarin ik mijn grens moet bewaken,
De ander naar een hoger leven te brengen.
De ander zien zoals hij/zij is.
En daar een stukje aan bij te dragen.
Dit is waarom ik op aarde ben.

© Jongemedelanders, Erna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s