Wereld vluchtelingen dag!!

20 juni Wereld vluchtelingen dag!!

De wereld staat nog steeds op zijn kop. Jaarlijks presenteert het Global Trends Report de cijfers van de mensen die gedwongen op de vlucht zijn. Uit deze cijfers blijkt dat het aantal mensen dat moet vluchten voor oorlog, geweld en vervolging de laatste tien jaar alleen maar toeneemt.

Wat is de reden van de vluchteling om weg te gaan? Alles achterlatend, huis, het dorp, de familie en de omgeving wat allemaal zo bekent terrein is. Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij de kracht van de vluchteling. De reis naar het onbekende gaat hier niet over rozen. Er zijn tegenslagen. Zoals nog niet zolang geleden op de tv was te zien. Grenzen die gesloten worden, mensen waar alles van af gepakt worden. Schoenen, de laatste kleding, telefoons en de belangrijkste papieren om te laten zien waarom jij gevlucht bent. Ondanks deze tegenslagen die zij te verduren krijgen, weten velen van hen met doorzettingsvermogen, veerkracht en positiviteit hun leven elders opnieuw op te bouwen.

a.s. Zondag is het naast nationale vluchtelingen dag ook Vaderdag. Wij staan er niet altijd bij stil wat de rol van een vader is voor een kind. Maar wij staan er ook niet meer bij stil wat het is om te vluchten. Om alles achter te laten en op zoek te gaan naar een vreemd land. Met als enige zekerheid dat er daar geen oorlog is. Tenminste een oorlog die zichtbaar is.

Wat is de rol van een vader?

De vader speelt, ook al zien wij het niet altijd, een belangrijke rol in het leven van een kind. Hoe jouw relatie ook is met jouw vader, dat ga ik niet voor jou invullen. Maar wat ik denk te weten is dat iedere vader zijn best probeert te doen om zo goed mogelijk voor zijn kind te zorgen. Dat wij als kind van hen, daar anders over denken is niet zijn verantwoording. Ik zou zeggen, later als jij groter bent probeer het dan maar eens beter te doen!!

In de landen waar de vluchtelingen vandaan komen, zijn bij de meeste gezinnen de rollen nog zo verdeeld als hier voor de jaren ’60 en ’70. Dit maakt voor de meeste jongeren, die hier gekomen zijn, het een hele omschakeling is. Hoe zijn hier de verhoudingen tussen man en vrouw? Hoe ga ik hier met een vrouw om die Nederlandse is en heel geëmancipeerd is? Jonge mannen willen graag hun eigen cultuur hier in vast houden. Maar lopen hier hard tegen een muur aan van vrouwen die daar anders over denken. Vrouwen die hier zijn komen wonen, sommigen vinden dit heel fijn. Ik mag hier veel meer dan in het land waar ik vandaan kom. Ik heb hier de mogelijkheid om een studie te volgen. Toch zijn er ook vrouwen die het lastig vinden dat de rol van de vrouw hier anders is. En zodoende tussen wal en schip raken ten opzichte van hun partner.

Conclusie: vluchten doe jij niet voor niets. Alles laat jij achter en jij moet helemaal opnieuw beginnen. Met de taal, met de regels, met de manier hoe het hier in dit nieuwe land gaat, alles is anders. Wij die dit nog nooit hebben mee gemaakt kunnen makkelijk oordelen over de nieuwkomers. Maar wij hebben nog nooit in hun schoenen gestaan. Godzijdank. Mijn eigen regel is: hou het zolang van het van jou afhangt vrede met iedereen!! Dit is mijn wens voor jou die dit leest!!

© Jongemedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s