In het diepe springen:

Close Up Van Tekst Op Witte Achtergrond

Op dit moment zit ik helemaal vast met de wensen die ik heb in mijn leven. Met welke wensen loop ik dan vast? Hoe komt dat dan? Is het zo moeilijk om de wensen die jij hebt te realiseren? Ik moet denken aan een uitspraak van Nelson Mandela, iedereen wilt graag “bekend” worden, maar als je boven het maaiveld uit komt word jij gezien en dat is eng. Dat is eng omdat, iedereen heeft een oordeel over jou. De één vindt het knap en de ander zegt, doe normaal, dan doe jij gek genoeg.

Hier kom ik gelijk al bij het onderwerp waar ik het over wil hebben. Laat ik het bij mij zelf houden. Ik wil een avontuur aangaan. Nu net voor de zomer is het een paar dagen of een weekje weg. Maar het kan net zo goed een groter iets zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe opleiding of een nieuwe baan die jij wilt gaan zoeken. Waar zoek jij dan naar? Wat is voor jou belangrijk? Hoeveel tijd of geld wil jij er in steken? Allemaal vragen die jij voordat jij ergens aan begint, jezelf al gaat afvragen. Natuurlijk is een nieuw begin, een nieuw avontuur. Ook al zou jij op elke vraag een antwoord krijgen dan is het nog aan jou of jij die stap neemt of dat jij liever op de stoel blijft zitten?

De vragen die jij jezelf stelt kunnen er ook voor zorgen dat jij gaat aarzelen. Doe ik hier wel goed aan?
Kan ik de vakantie wel betalen? Is de plek die ik heb uitgezocht wel mooi goed genoeg om daar weer een heel jaar op te teren? Als ik nu in huis blijf dan hou ik geld over en kan daar iets anders voor kopen waar ik misschien wel meer aan heb. Maar aan de andere kant, ik ben vorig jaar ook niet geweest dus heb de vakantie wel verdient. De grootste vraag is dus: Gun ik mijzelf deze vakantie wel?

Hetzelfde geldt voor een opleiding. Als ik deze opleiding ga volgen, kan ik deze opleiding wel aan?
Is deze opleiding wel iets wat bij mij past? Heb ik nadat ik deze opleiding afgerond met een diploma, wel werk? Aarzelingen kunnen er voor zorgen dat jij de stap niet durft te maken. Of jij maakt de stap wel maar met elke keer weer in je achterhoofd: zal het wel goed gaan? De aarzeling blijft. Met als gevolg, jij gaat beginnen maar met veel stress. De stress wordt echt niet minder als jij op deze manier blijft kijken naar de opleiding. De stress wordt alleen minder door met jezelf af te spreken, wat er ook gebeurt en hoe het resultaat ook zal zijn, ik heb het toch geprobeerd.

“Gewoon springen”

Een andere uitspraak is als jij het niet probeert zal jij ook nooit weten of jij dat wel kan. Misschien heb jij van huis uit mee gekregen, doe maar gewoon dan doe jij gek genoeg. Nou ik wel. Dat was en soms is dit nog steeds één van de redenen dat ik maar liever onder het maaiveld blijf. Zo hou jij en de regels van vroeger in stand. Maar is dat de bedoeling? Moet jij hetzelfde blijven doen als jouw ouders en jouw opa en oma? Het is wel het makkelijkste. Omdat jij hen als voorbeeld hebt dus weet jij wat er dan jou te wachten staat en de anderen weten ook hoe zij met jou om moeten gaan. Maar de vraag is: word jij daar gelukkig van? De uitdaging van het leven zit namelijk in het ontdekken van nieuwe dingen. Het ontdekken wat jij zelf fijn en goed vindt.

Het springen in het diepe. Dat is wat een avontuur juist zo leuk maakt. Jezelf niet te vaak afvragen kan en mag ik dit wel? Maar als jezelf het idee hebt dit past bij mij, gewoon doen. Tenslotte is niemand anders verantwoordelijk voor jouw leven, alleen jezelf. Jij bent de enige die het stuur in handen hebt van jouw leven en dus ook de enige die kan en mag beslissen hoe jij jouw leven een invulling geeft. Het mooiste van een nieuw avontuur is, als het nu wel lukt en jij hebt een mooie vakantie gehad of jij hebt een diploma gekregen of werk gevonden, dan ben jij hopelijk heel trots op jezelf. Geef jezelf dan maar een flinke schouderklop en verwen jezelf met iets lekkers of iets moois.

Tot slot, als jij vastloopt in het leven, ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het hoeft echt niet groot te zijn maar als het maar nieuw is. Alle stemmetjes van aarzelingen zet je aan de kant. Ga het gewoon proberen en als het niet lukt, oké jij bent een stap wijzer geworden. Maar als het wel lukt, geeft jezelf het aller grootste compliment die jij zelf verdient. Ik mag trots zijn op mijzelf!!

© Jongemedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s