Denk eens na!!

Familie, Liefde, Regenboog, Jongen, Kind
Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen!!

Afgelopen week kreeg ik een opdracht van een student via haar school. Kunt u mij vertellen wat geloven voor u betekent? Daar zat ik dan. Geloven daar wordt niet vaak over gepraat. De laatste keer dat ik hier over gesproken heb is met een jongeman die uit Syrië kwam. Dat is al een aantal jaren geleden. Niet dat ik na die tijd geen mensen tegen kwam of in de kerk kwam, dat wel. Maar er werd mij niet direct gevraagd naar mijn geloof en hoe ik dit beleef. Geloven is, volgens mijn oma, het niet zeker weten van de overtuiging dat er iets bestaat en zo zijn opgevoed.

Toch kan geloven iets zijn wat jou met de paplepel is ingeven. Later ga jij als een volwassene er een eigen draai aangeven. Wordt het dan anders of minder? De beleving wordt anders. Aan de rand van de bijbelgordel werd de bijbel heel letterlijk genomen. Ieder zijn ding. Ieder beleeft de bijbel op zijn of haar manier. Wat mij vooral bij is gebleven is de overtuiging als men nu geloofd, dan komt men in de hemel. Ook prima. Maar wat doe ik dan met 2 handen en met 2 voeten? Daar kwam voor mij de praktische kant naar boven. Ik wil niet 80 jaar leven en niets doen. Ik wil iets betekenen voor de ander.

Met de Syrische jongeman had ik een gesprek over de koran en de bijbel. Al heel snel kwamen wij er allebei achter dat het oude testament in de bijbel bijna het zelfde was dan in de koran. Alleen de namen werden anders uitgesproken. Als hij dan het verhaal vertelde wist ik waar hij het overhad. Voor mij was dit een openbaring. Het enige grote verschil was de manier waarop men tegen Jezus aan keek. Voor ons de zoon van God en voor hen een profeet. Mohammed is in de koran de belangrijkste. Dan gaat het alleen maar over de 2 boeken waar verhalen in staan die vroeger zijn opgeschreven. En waarin wij mensen overtuigd zijn dat dit de waarheid is. Toch blijft het geloven.

Maar wat doen wij dan met onze handen en onze voeten? Zoals ik al zei, ik ben praktische ingesteld. Dit betekend dat ik iets wil doen voor de ander. Bijvoorbeeld de laatste jaren, het vertalen van een brief. Het bellen naar een organisatie of mensen een bezoekje brengen. Dit is hoe ik mijn handen en voeten laat werken. Voor de ander zal dit anders zijn. Dat is maar goed ook. Wij mensen hebben de ander nodig om één geheel te zijn. Helaas wordt dit de laatste tijd vaak vergeten. De mens denkt te veel aan zichzelf en probeert de ander te overtuigen van zijn gelijk. Hierin krijg je macht en tegenmacht. Terwijl samenwerking ons als mens veel verder zou brengen.

Gelijk hebben?

Als mens kan jij zo overtuigd zijn van jouw gelijk maar het blijft de vraag of dit zo is? Er zijn tal van voorbeelden te bedenken in het groot van personen die denken dat zij gelijk hebben. Op dit moment: een Israëliet is er van overtuigd, geloofd heilig, dat het huis waar hij wil wonen van hem is. Het huis staat op het land van een Palestijn. Maar de Israëliet wilt hierin wonen en jaagt de Palestijn weg. Het gevolg: iedereen bemoeid zich er mee en het wordt een groot slagveld. Wie had hier gelijk? Door welke ogen ga jij kijken?
Wat wil jij geloven?

Maar het kan ook dichterbij. Jij wilt als mens zelf beslissen hoe jij in de corona tijd met de ander omgaat.Er zijn regels van het RIVM. Mensen die hier jaren lang voor geleerd hebben. Er zijn regels van de overheid. Mensen die “rekening houden” met de bevolking. En er zijn mensen die er niet in de pandemie geloven.
Zij vinden dat dit onzin is. Maar jij als mens, wat geloof jij? Waar hou jij rekening mee? Dit is de verantwoording die jij als mens zelf draagt. Jij bent diegene die hier over na mag denken. Wie of wat geloof jij?

Denk na, voordat jij zelf een beslissing neemt.
Denk na, voor wie jij kiest.
Denk na, hoe jij zelf in het leven staat.
Denk na, hoe jij wilt dat jouw toekomst er komt uit ziet.
Dit namelijk is JOUW keuze!!

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s