Kan jij veranderen?

Maak jouw leven voor jezelf interessant.

Eens een dief altijd een dief?? Of is er een mogelijkheid dat iemand zijn of haar leven verbeterd en het verleden achter zich laat? Hoe vaak kom jij het tegen dat iemand tegen jou zegt: hé jij bent veranderd? Jouw mening is totaal anders dan toen ik jou voor de laatste keer sprak. Of tegen een kind: hé wat ben jij groot geworden. Logisch toch dat een kind groeit. Hoe zou het zijn dat als jij een kind een aantal maanden niet zou zien dat het dan nog even groot zou zijn dan de laatste keer? Raar toch? Een kind groeit namelijk super snel. Dit is wat wij zien en dan is het duidelijk. Maar als iemand veranderd met zijn of haar mening, dan zien wij dat niet. Alleen als jij met de ander in gesprek gaat, kan jij eventueel merken dat de ander anders denkt. Misschien is de ander wel een stuk volwassener geworden.

Wij, mensen plaatsen graag mensen in een hokjes. Jij past daarin en jij past bij die groep. Als ik even terug ga naar een kind dan zien wij in de eerste 4 jaren van zijn leven, dat een kind alles aanneemt als waarheid. Daar komt bij dat volwassenen het geweldig vinden dat een kind zich zo ontwikkelend. Maar ja dan moet het naar school. Het kind moet stil zitten en luisteren naar de juf. Hier begint het verhaal van luisteren. Luisteren naar wat de “volwassenen” zeggen. Zit eens stil, maar de kleurplaat of de puzzel eens af. Eet jouw bord eens leeg. In eens moet een kind zich gaan gedragen. Voor sommige kinderen is dit een enorme opgave. Niet omdat zij niet willen luisteren maar omdat zij andere dingen gewoon veel belangrijker vinden.Bijvoorbeeld de ander helpen met een werkje of omdat zij zoveel energie hebben, het stil zitten gewoon niet in hun hebben.

Omdat het school systeem zo niet is ingericht, wordt het voor deze kinderen een hele opgave om dit vol te houden. Wat gebeurd er dan? Er komt een hokje waar dit kind in past. Terwijl in dit hokje misschien wel andere kinderen zitten die net een andere kwaliteit hebben en zich hierbij niet thuis voelen. Helaas voor deze kinderen, jij zit hierin en jij kan er haast niet meer uit. Hoezo kan jij daar niet uit? Het vooroordeel wat opgeschreven staat door het onderwijs systeem staat vast. En gaat van basisschool mee naar het voortgezet onderwijs en met een beetje pech, zelfs nog naar het beroepsonderwijs.

Wat nu als jij wel kunt veranderen?

Er zijn voorbeelden genoeg die bewijzen dat als een persoon in een hokje zit er ook altijd in blijft zitten.
Dit is niet alleen de schuld van de school maar ook van de omgeving van de persoon en de persoon zelf. Iedereen is blijven geloven dat, wat er beschreven staat op papier dat dit ook de waarheid is.
Maar wat nu als jij een persoon bent die niet alles tegelijk kan? Wat nu als jij een persoon bent die iets eerst wil zien en dan pas denkt: o zit dat zo. Of die eerst graag wil dat het voor wordt gelezen en dan pas weet hoe het in elkaar zit. In deze maatschappij gaan wij er van uit dat iedereen kan lezen en schrijven. Gelukkig kunnen veel mensen lezen en schrijven. Maar dit betekend nog niet dat alles dan ook gelijk duidelijk is.

Het betekend ook niet dat de tekst moet worden vertaald naar Jip en Janneke taal. Maar voor sommige mensen wordt het past duidelijk als het zichtbaar wordt. Of als er een discussie over wordt gehouden en de ander luistert mee. Wie weet wordt het dan voor iemand duidelijker wat er bedoelt wordt. Mensen die eerder in een hokje werden geplaatst kunnen, als dit op een andere manier wordt aangeboden, er in eens achter komen hoe alles werkt. Was het dan de moeite waard om in een hokje te worden gestopt?
Het is de moeite waard om te kijken naar de persoon zelf en te kijken wat heeft de ander nodig zodat men mij begrijpt?

De ander kan veranderen. De enige reden is, om te veranderen men moet zichzelf toestemming geven. Wil men blijven zoals men is, dan is het haast onmogelijk om te veranderen. Het enige wat even kan is: de professional zegt het en daarom doe ik het. Maar als de professional weg dan en de cliënt wil zelf niet veranderen dan komt het oude gedrag vanzelf weer te voorschijn. Als men de verandering wel accepteert en zelf bedenkt hoe het anders kan, dan pas is dit blijvend. Men ontdekt namelijk zelf hoe het bij hen werkt.Daarnaast zal deze verandering ook minder moeite kosten om dit vol te houden. Dit zal uiteindelijk tot voor meer levensplezier zorgen en minder moeilijk zijn om dingen eigen te maken.

@JongeMedelanders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s