Ramadan,

 

De maand Ramadan, in het Arabisch رمضان, is weer begonnen en staat in teken van vasten, bezinning en tolerantie. Dit is de negende maand van de islamitische kalender, het bijzondere aan deze maand is dat het elk jaar opschuift. Ik hoor u al denken, hoe kan dat? De islamitische kalender wordt op een andere manier geteld dan die van Nederland. Zo heeft onze kalender 365/366 dagen, maar de islamitische kalender heeft er maar 354. Elke maand heeft 29 á 30 dagen, vandaar de 354 dagen. Het kan dus zomaar zijn dat de Ramadan in de winter valt. Wat het vasten toch iets gemakkelijker zou kunnen maken. Vasten betekend in het Arabisch “zich onthouden van.”

Maand van bezinning,

Eten en drinken in de maand Ramadan mag overdag niet, dus ook geen slokje water. Na zonsondergang mag er wel gegeten en gedronken worden tót zonsopgang en daarna pas weer bij zonsondergang. Het lijkt alsof zij de gehele dag zullen denken aan eten of drinken, maar dat is niet helemaal waar. De maand staat in teken van inkeer (bezinning) over het geloof, het leven en bezinning tot jezelf. Voor de Moslims is het vasten een maand van de goede dingen. Het begin staat in teken van genade naar Allah (God), het midden staat in teken van de vergeving naar Allah en het einde van de Ramadan staat in teken van de redding van de hel. Uiteindelijk draait het om de waardering van Allah, de waarde van het eten en drinken en Hem (Allah) dankbaar te zijn.  

Overeenkomsten,

De vraag die misschien nu bij u op komt is: ‘Waarom lees ik dit?’ Wist u dat de Islam, het Christendom en het Jodendom alle drie Abraham als aartsvader hebben? Messias voor de Christen Jezus is, Messias voor de Joden nog moet komen en Messias voor de Islam is het iets wat naar de aarde komt om vrede en gerechtigheid te brengen. Natuurlijk zijn er verschillen, dat begrijp ik best. Maar onthoud dat wij allemaal God bovenaan hebben staan, dat wij allemaal van Adam en Eva komen en dat wij allemaal naar de Hemel zullen gaan. Daarom is dit stukje, over de Ramadan رمضان, erg belangrijk om te weten. Meer begrip voor elkaar is iets wat ons beeld verbreed.  

Geschreven door: Joanne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s