Help, ik wil aandacht!!

Makkelijk cartoon ogen tekenen! (In stappen - Deel 2) - YouTube
Aan de ogen zie jij bij groot en klein, hoe iemand zich voelt!!

Sinds november ben ik oma. Wat een bijzondere ervaring. Ik hoor de vrouwen zeggen, als jij oma wordt is dit anders dan dat jij moeder wordt. Natuurlijk, dacht ik dan. De eindverantwoording ligt niet bij mij maar bij de ouders. Behalve dat, als ouders ben jij de hele dag “bezig” met jouw kind. Als grootouders zie jij jouw kleinkind af en toe. Vooral nu, nu er zo weinig mogelijk is. Gelukkig zijn er nu andere mogelijkheden.
Zoals foto’s maken via de telefoon en door sturen of video bellen. Als oma wil jij toch betrokken worden met de groei van jouw kleinkind. Wat ik nu merk, dit had ik niet door toen mijn kinderen klein waren, dat zij zo ontzettend hard groeien. Maar ook dat de tijd, ondanks maatregelingen, zo ontzettend snel gaat.

Aandacht krijgt een baby wel. Aandacht van de ouders, van de familie en aandacht op straat. Als jij aan het wandelen bent met de kinderwagen dan wil “iedereen” in de kinderwagen kijken om te zien welke baby daarin ligt. Een nieuw begin van het leven. Het leven dat door wordt gegeven aan een nieuwe generatie. Een generatie die opgroeit in een tijd van 1’5 meter en van sociaal media. Een kind wat opgroeit met een beperkt aantal mensen om haar heen. Waar het straks normaal is dat jij opnieuw moet leren om met meerdere mensen om te leren gaan. Jij bent gelukkig nog klein en voor jou is dit de gewoonste zaak van de wereld. Jij die verzorgd wordt, gevoed wordt en dingen mag leren ontdekken.

Hier tegen over staat een groep jongeren. Zij die zich voorbereiden op hun toekomst. Zij die een beroeps opleiding volgen maar de theorie moeten volgen via de pc. Alles op afstand, geen klassikale gesprekken, geen discussies waarbij jij de mening niet alleen hoort maar ook ziet aan het gezicht. Waarbij de gesprekken eenzijdig zijn. De docent praat en de studenten luisteren. De studenten die lichamelijk aanwezig zijn maar of zij ook letterlijk er bij betrokken zijn? Dat is de vraag. In een klas is dit makkelijker te zien. Dan kan de docent, als hij merkt dat de student afdwaalt, hem een vraag stellen. Via de pc kan dit ook maar dat is toch anders.

Jongeren willen gewoon aandacht!

Zo vreemd is dit helemaal niet dat jongeren aandacht willen. Als een kind naar school gaat, krijgt het ook de aandacht van de juf of meester. Ook al zijn de klassen groot, de docent doet zijn best om iedereen individueel de aandacht te geven. Daarnaast krijgen de kinderen de aandacht in huis. Ieder ouder doet zijn of haar best om dit op de juiste manier te doen. Er zijn maar weinig ouders die BEWUST een kind de “verpesten”. De onmacht en de juiste mensen ontbreken hier. Helaas wordt dan het kind de dupe. Terwijl een kind dit op een één of ander manier toch signalen af geeft van HELP. Dan is het aan ons volwassenen om deze signalen op te vangen en hier iets mee te doen. Een jongere die dan via de pc les krijgt, kan de signalen goed verbergen. Wat in een klaslokaal op zou vallen is hier een stuk minder. Wat zijn dan de consequenties? Jongeren keren zich in zichzelf. Men doet “wel mee” in de les maar alleen lichamelijk.

Waar moet jij dan als volwassenen echt op letten bij anderen? Op de ogen. Waarom de ogen? De ogen zijn de spiegel van de ziel. Wat bedoel ik hiermee? Aan de ogen kan men zien hoe iemand in zijn vel zit. De ogen zeggen veel meer over iemand dan een glimlach of een houding. Een glimlach kan men laten zien zonder dat iemand vrolijk is. Een houding kan men oefenen. Als ik rechtop ga zitten, ben ik voor de buitenwacht actief maar is dit echt zo? Als ik gebogen zit ziet niemand hoe ik mij echt voel. Maar de ogen? De ogen staan zoals zij staan. Ogen kan jij niet veranderen. Ben jij moe dan staan de ogen mat. Ben jij blij? Dan glinsteren jouw ogen. Heb jij een middel gebruikt, ook dan zie jij dit aan de ogen. Heb jij het gevoel totaal uitgezet, dus jouw hart op slot gedraaid ook dan zie jij dit aan de ogen. Behalve dat zij mat staan, staan zij ook verdrietig.

Echt contact is van levensbelang,

Daarom is het ook zo belangrijk dat wij zo snel mogelijk weer echt contact hebben met jongeren. Vooral met jongeren die zich voor dat de uitbraak van de pandemie er was eigenlijk al aangaven, ik vind het leven lastig! Of het alleen wonen en het alleen zijn is moeilijk. Ogen en echt contact met de persoon is van groot belang. De manier waarbij iemand spreekt in een echt gesprek is van groot belang om de ander daadwerkelijk te helpen. Gaat deze tijd nog lang duren? Dan moeten veel jongeren opnieuw weer leren echt te communiceren. De manier waarop het nu gaat via wattsapp of via plaatjes is alleen maar het overleven en het laten zien dat jij er nog bent. Maar het echt in gesprek gaan, het echt uitspreken van wat jou bezig houd dat moet helaas opnieuw geleerd worden.

Is dit dan belangrijk? Ja, wilt men met mensen omgaan in het werk, dan is het belangrijk om op de juiste manier de ander aan te spreken. Wilt men een relatie dan is het belangrijk dat jij kan communiceren over wat jij voelt en wat jij verwacht van de ander. Aandacht door middel van communiceren is dus echt belangrijk voor heel jou welzijn.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s