Wat maakt jou zo speciaal?

Eigenlijk is deze vraag heel simpel. Jij als persoon bent uniek. Het kan zijn dat er familie leden zijn, die heel erg op jou lijken maar toch zijn zij anders. Anders zijn heeft te maken met jij bent.
Ben jij een jongen of een meisje? Ben jij als eerste geboren of ben jij de jongste? Ben jij in een dorp geboren waar iedereen elkaar kent of ben jij in een stad geboren? Ben jij in Nederland geboren of in een ander land? Hoe staat jou familie op de sociale ladder? Welke contacten heb jij gehad in jouw jonge jaren? Het leek dus een hele makkelijke vraag. Toch spelen er veel aspecten hierin een belangrijke rol.

Wat onbewust mijn grote hobby is, is mensen observeren op gedrag. Het verschil tussen het gedrag van een persoon en de kwaliteiten van een persoon zijn in zijn totaliteit is nog al eens verschillend. Niemand heeft zichzelf gemaakt. Jij bent geboren zoals jij bent. Jij hebt kwaliteiten mee gekregen bij de geboorte vanuit jouw familielijn. Kwaliteiten zitten in jezelf en hier word jij als persoon aan herkent. De kwaliteiten kan jij ‘verbeteren’ maar als jij ze gebruikt zal dit meestal een positief effent hebben op jouw omgeving. Een voorbeeld van een kwaliteit kan zijn: verantwoordelijkheid. Op groeien in een gezin die in oorlog leeft. Jij bent een jongen en jouw ouders vinden dat jij moet zoeken naar vrede en een veilig land. Als jij daar dan bent aangekomen, zorg jij er ook nog eens voor dat jouw familie hier komt. De verantwoording die jij als kind al had wordt nog meer geactiveerd en jij maakt hier nu gebruik van. Zo zijn er meer kwaliteiten die jij kan vinden op het internet en kunt vertalen voor jezelf.

Daarnaast leer jij als jij groter wordt, dingen van andere mensen. Dit noemen wij vaardigheden. Vaardigheden leer jij door naar andere mensen te luisteren, te kijken en om die dan vervolgens na te doen. Dit begint al heel jong. Kijk maar eens naar een baby. Tegen een baby wordt gepraat en na een aantal maanden gaat de baby de woordjes na zeggen. Een leerschool voor vaardigheden is levenslang. Tenminste als jij er voor open blijft staan. Vaardigheden aanleren heeft wel te maken met de omgeving waarin jij bent geboren. Jij bent als persoon misschien heel leergierig maar als de omstandigheden er niet zijn wordt het voor jou heel moeilijk. De zelfde jongeman die als kwaliteit heeft: verantwoording maar hij groeide op in een oorlogsgebied. Hier wordt het moeilijker om zijn vaardigheden aan te leren. Hij leert wel vaardigheden maar andere vaardigheden die wij hier leren op school.

Wat maakt dan een persoon uniek?

Wat jou dus uniek maakt zijn jouw kwaliteiten. Vooral de manier hoe jij jouw kwaliteiten in jou leven toepast. In het onderwijs in Nederland gaat het vooral om het leren. Jij moet rekenen, lezen, schrijven en dit alles moet op een speciale manier. Als dit niet bij jou past of jij hebt in jouw eigen land nauwelijks onderwijs genoten wordt dit hier al heel lastig. Jonge kinderen nemen veel sneller de leerstof op dan jongeren die al een rugzak vol andere kennis hebben. Een rugzak die al vol zit met ervaringen van oorlog, een reis naar Europa en het overleven alleen in een AZC maakt dat er minder kennis bij in kan.

Ik had het over observeren. Deze jongeren zijn ook allemaal uniek. Maar er zit een groot verschil tussen deze jongeren. De één komt uit een gezin waarbij de ouders beiden een baan hadden in het onderwijs, de ander komt uit een gezin waarbij de vader gevlucht was naar een ander land en waarbij de moeder alleen moest zorgen voor 5 kinderen. De jongens, toen rond de 12 jaar, moesten om eten te kopen voor het gezin, toen maar gaan werken. Terwijl de kinderen uit het andere gezin naar school mochten gaan. Zij mochten leren net als de ouders. Beide ouders wilden graag voor hun kinderen een goede toekomst.

Nu zijn zij hier en is het eigenlijk nog precies zo. De ene jongeman mag leren en kan dit ook. Terwijl de andere broers gaan werken en nog steeds voor de familie blijven zorgen. Is het in onze ogen dan nu zo dat de ene jongeman “slechter” is dan de andere? Het is maar hoe jij als derde persoon hier naar kijkt. Plus het oordeel wat jij hebt vanuit jou eigen verleden. Maar ook welke reverentie kader gebruik jij? Is dat de kader die wij ons zelf hebben aangeleerd? Of kijken wij door de ogen van de mening van de ander? Bijvoorbeeld de politiek of de media? Dit levert mij heel veel informatie op.

Het enige wat ik hierop wil en kan zeggen is: is dit oordeel echt? Heb jij als derde persoon dit gevraagd? Heb jij als derde persoon dit uitgezocht? Zelf merk ik dat er vooroordelen zijn die weinig tot niets te maken hebben met de echte waarheid. Wat er dan helaas gebeurd zijn dat er groepen ontstaan. Groepen die niet begrepen worden en die niet willen worden begrepen. Maar waar wel iedereen zich achter kan verschuilen in het groepsgedrag. Zo zijn wij weer terug bij af. Wat maakt dat jij als persoon toch uniek bent en blijft?

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s