Stimuleren,

De mooiste momenten met en voor jezelf creëer je zelf
Het gaat er om dat wij de andere zien,
zoals hij wenst te zijn/worden.

Een gesprek met een vrouw die in de zorg werkt. Zij werkt met mensen met een beperking.
Zij werkt op een terrein waar meerdere huizen staan. Een huis is bewoond door mensen die het zelfde niveau hebben. Bij het ene huis kunnen de bewoners heel veel en bij het andere huis moet de verzorging heel veel doen. De vrouw werkt er met veel plezier en kijkt naar de mens achter de beperking.

Het gesprek kwam al snel op het stimuleren van de bewoners. Hoe doen jullie dit dan? Was mijn vraag. Gewoon, als verzorgende ga ik kijken naar wat de bewoner kan en probeer haar uit te dagen om meer te doen. Zij gaf een voorbeeld. Er is een jonge dame, die als het haar niet zint, gaat mokken en schreeuwen. De meeste collega’s vinden dit vervelend en brengen haar voor haar rust naar haar kamer. Zodat zij zelf weer verder kunnen met het werk of met koffie drinken.

Als de dame rustig is, meestal na de koffie, wordt zij uit haar kamer gehaald en wordt zij terug gebracht naar de gemeenschappelijke kamer. Maar wat is hier mis aan dan? vroeg ik. Kijk ik werk niet met mensen met een beperking. Dus weet ook niet wat ik zou moeten doen. Oké, ik zal het jou uitleggen zei zij. Deze jongedame vraagt om aandacht. Niet op de manier die wij graag willen. Maar omdat zij niet door collega’s wordt gezien, doet zij dit op deze manier. De vraag is nu, hoe pak jij dit dan nu aan?

Deze jongedame wil net als iedereen gezien en gehoord worden. Ik kijk naar wat zij nog wel kan en daag haar uit om dat te doen. Bijvoorbeeld zij houd heel erg van muziek. Dan zet ik de muziek aan en vraag haar om mee te dansen. In het begin vond zij dit natuurlijk raar maar nu is zij blij dat ik er ben en de muziek op ga zetten. Hierdoor kan zij haar energie ook kwijt. Zij hoeft dus niet meer na haar kamer maar door het dansen is zij aan het eind van het liedje zo moe dat zij rustig kan zitten om haar koffie te drinken.

Weet jij, eigenlijk zou dit met iedereen moeten gebeuren. Het zelfde geldt voor de jongeren die hier zijn komen wonen. Zij worden 1 á 2 jaar begeleid en daarna mogen zij het zelf regelen. De begeleiding, in dit geval de gemeente en vluchtelingenwerk trekken hun handen er van af. Zij hebben het werk gedaan. De jongeren worden verder niet met uit gedaagd. Zij moeten zelf hun leven nu maar inrichten. Of zij dit nu kunnen of niet, het werk is “klaar”. Vooral als iemand gaat studeren en dus een DUO uitkering krijgt.

Als een jongere dan gaat ‘schreeuwen’, negatieve aandacht vraagt, wordt hij beboet of op een negatieve manier aan gesproken. De stimulans om op een andere manier te reageren is er niet. Niemand die daar nog op let. Waarop de hele omgeving net als bij jouw op het werk, de persoon even buitenspel zet. Als de omgeving denkt nu kan het weer dan mag hij weer mee doen. Gelukkig heeft de jongedame jou die de muziek aan zet en haar stimuleert om te dansen op de muziek.

Bij de jongeren gebeurd dit niet. Wat wij zien is dat de jongeren negatieve aandacht vragen. Drugs of sport gaan gebruiken om even zelf van de wereld te zijn. Soms alleen maar doen wat er van hen wordt gevraagd bijvoorbeeld op school, stage of op het werk. Het mooiste zou zijn dat er ook met hen “gedanst” zou worden. Gedanst zodat zij de regels en de normen en waarden leren kennen. Maar ook en dit is nog belangrijker dat zichzelf niet zien als “anders” maar dat zij mee kunnen en mogen doen op het werk, school of op stage.

Als maatschappij is het belangrijk dat wij elkaar stimuleren om het goede in iemand naar boven te halen. Dat de ander zichzelf ziet als ‘ik mag er zijn’. Maar vooral als meerwaarde voelen en zich gezien voelt. Dit wil graag iedereen en wij kunnen elkaar alleen maar op een positieve manier stimuleren om mee te doen in deze maatschappij. De vraag is: kunnen wij dit aan? Of zijn wij in zo’n negatieve spiraal gekomen dat wij deze uitdaging niet meer aandurven?
Jij wilt toch ook gezien worden met jouw kwaliteiten? Nu dat wil iedereen.

@JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s