Samen bereik je meer dan in je eentje,

mooie teksten - Google zoeken
In corona tijd kon dit niet. Toch heeft de mens dit nodig!!

In de afgelopen tijd kunnen wij redelijk concluderen dat het samen werking een positief effect heeft gehad om de Corona virus onder “controle” te krijgen. Het was niet voor iedereen duidelijk wat de eventuele gevolgen konden zijn of worden. Toch als jij het van dichtbij mee hebt gemaakt dan zal jij daar hopelijk anders over na gaan denken. In het bijzonder de regels die in het begin van de virus uitbraak op gevolgd werden, daaruit mogen wij concluderen dat dit zeker een positief effect heeft gehad.

Het samen volgen van de regels heeft als gevolg gehad dat niet het virus de baas werd maar dat de mens het virus de baas werd. Natuurlijk was het niet fijn om binnen te zitten. Natuurlijk is het niet fijn om elke dag in huis te moeten werken en geen collega’s te zien. De collega’s kon jij zien via videobellen of spreken via de telefoon. Maar dit was anders dan dat jij wekelijks naar jouw werkplek gaat en jouw collega’s wekelijks ziet. Toch heeft dit alles er voor gezorgd dat er nu minder mensen met het virus op de IC liggen. Dat de lock down al een heel eind voorbij is. Dit hebben wij wel met iedereen samen bereikt.

Maar moet er dan eerst iets gebeuren voordat wij bewust worden van het samen zijn?

In het begin dat wij met jongeren gingen werken, hoorden wij vaak dat een jongere zei: ik red het wel alleen. Ik ben hier alleen gekomen en mijn opdracht is nu om het ook alleen voor elkaar te krijgen. Alleen wonen, alleen mijn diploma halen en alleen oud worden.

Is dat zo? Kan een mens zijn hele leven alleen zijn? Een doorsnee dag ziet er toch anders uit. Allereerst moeten er boodschappen gehaald worden voor het eten. In een winkel, als iedereen daar komt, blijft niet vol. De levensmiddelen moeten worden aangevuld. Hier hebben wij nog steeds mensen voor die dit werk doen. De winkel moet schoon en de boodschappen moeten worden betaald. Ook daar zijn mensen voor. Wij hebben elkaar nodig om er voor zorgen dat wij boodschappen kunnen doen.

Alleen wonen is anders dan boodschappen doen in de winkel. Wij hebben in onze omgeving mensen nodig die er voor zorgen dat wij kunnen functioneren. Winkels, scholen of sport. Maar is dit wat iemand bedoelt? Alleen wonen en blij zijn met jezelf zoals jij bent.

Uit onderzoek is gebleken dat een mens gelukkiger wordt als iemand hem/haar aanraakt. Kijk naar de verzorgingshuizen. Die in de corona tijd gesloten waren voor de familie. Hoeveel mensen hadden niet de behoefte om gezien en aangeraakt te worden?

Kijk ook naar jonge mensen. Jonge mensen die verliefd worden en het enige wat zij doen is hand in hand lopen en dicht bij elkaar zitten. Niet alleen kijken is belangrijk maar ook voelen. Hoe voelt dit om naast de ander te zitten? Hoe voelt dit om in de buurt te zijn van de ander?

Mensen hebben elkaar nodig,

Om iets te bereiken in jouw leven heb jij anderen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Op school begint dit al. Jij hebt een docent nodig om iets van te leren. Jij hebt leerlingen nodig om te leren waar jouw grenzen liggen. Jij hebt de ander nodig om te leren waar jij goed in bent. Dit kan door middel van een spel maar dit kan ook om samen een presentatie te maken.

Samenwerken is een belangrijke competentie om uit eindelijk jouw diploma te kunnen halen.

Samen werken met anderen heeft meer voordelen. Het versterkt jou als mens. Het maakt jou er van bewust dat jij er mag zijn als mens. Daarnaast is communiceren heel belangrijk. De meeste jongeren communiceren ‘alleen’ nog maar via geschreven berichten op de telefoon.

Echt communiceren, doen wij als mensen via het gesproken woord. Of via lichaamstaal. Ook dit leer jij als jij samen moet werken met andere mensen. Is wat jij zegt duidelijk? Wordt wat jij zegt wel begrepen? Via de communicatie die geschreven wordt, kan dit wel eens anders uitgelegd worden. Dit omdat de stem en dus de emoties er niet bij staan.

Als er taal wordt gesproken hoort de ander ook wat jij zegt en met welke emotie jij dit zegt. Begrijpt de ander dit dan niet dan is het aan de ander om uitleg te vragen.

Ieder mens is gemaakt om samen te zijn,

Ook al wil deze jongeman bewijzen dat hij alles ‘alleen’ moet doen voor zichzelf, ooit zal hij er achter komen dat hij ook anderen nodig heeft om te leven. Ook hij heeft iemand nodig die hem stimuleert en motiveert. Ook hij heeft iemand nodig waarbij hij zijn frustraties kwijt kan. Maar ook waar hij zijn liefde en zijn aandacht aan kan geven. Een mens is geboren om samen dingen te doen.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s