Jij mag zijn wie jij bent,

Jij mag groeien als persoon.

Wat wij heel vaak tegen jongeren zeggen is, blijf jezelf. Natuurlijk zijn er hier regels en normen en waarden in Nederland. Maar dat wil nog niet zeggen dat jij je eigen ik moet gaan verloochenen. Jij bent zoals jij bent. Jij bent geboren als een uniek persoon. Met alle mooie maar ook met alle moeilijke eigenschappen. Wie is de ander om jou te vormen, omdat het de ander beter uitkomt?

Als wij even goed nadenken zijn wij allemaal uniek. Iedereen, ook al kom jij uit het zelfde gezin, heeft zijn eigen kwaliteiten. Deze kwaliteiten mag jij ontwikkelen. Daarna zoek jij een ander uit. Uit een totaal ander gezin. Samen vormen jullie weer een gezin. Met weer verschillende kwaliteiten. Misschien komen er kinderen die weer totaal anders zijn dan hun ouders en hun grootouders. Zo gaat het al eeuwen. Dit maakt jou als persoon ook zo uniek, juist omdat wij allemaal zo verschillend zijn.

Wat er vaak wordt geroepen, hè, pas jij je nu eens aan. Aan wat moet jij jou aanpassen? Zijn daar regels voor? Ja, wij hebben regels. Deze regels gaan over het gedrag van mensen. Wat mag jij wel doen en wat mag jij niet doen op straat of in een openbare gelegenheid. Naar aanleiding van het gedrag kan jij iemand aanspreken. Aanspreken op de persoon zelf? Wordt een beetje moeilijk. Niemand heeft zichzelf gemaakt. Niemand heeft zijn kwaliteiten van te voren besteld bij een winkel en gezegd, zo wil ik zijn. Zelfs als jij ouder wordt kom jij je eigen “streken” wel eens tegen en denkt misschien: ben ik dit ook?

Het allermooiste wat jij kunt worden is JEZELF,

Als ik sociaal media in de gaten houd, dan kom ik er achter hoeveel hokjes wij eigenlijk als mens bedacht hebben voor de ander. De één heeft ADHD, de ander heeft een bril, de ander is te dik, weer een ander heeft, vul maar in welk hokje jij past. Waarschijnlijk pas jij ook wel in één van deze hokjes. Kom jij in een hokje terecht, dan word er van jou heel veel gevraagd om daar ooit nog weer uit te komen. Het lijkt erop of dit spreekwoord voor iedereen geldt: als jij voor een dubbeltje geboren wordt jij nooit geen kwartje.

Maar wat nu als jij moeite hebt met het leren. Of als jij goed kan leren maar je kan je niet zo goed  inleven in de ander? Wat blijkt, jij volgt hier een cursus voor en de docent reikt jou net die stof aan die jij nodig had om het te begrijpen. Ben jij dan nog diegene die zo moeilijk kan leren? Of weet jij nu wel, hoe jij met de ander om moet gaan? Terwijl dit jou vroeger nooit geleerd is of wel maar jij begreep het toen nog niet. Het kan zomaar zijn dat jij eerst de wereld moet ontdekken voordat jij de dingen begrijpt. Het kan zomaar zijn dat iemand jou voorbeeld moet zijn voordat jij begrijpt dat de dingen zo ook kunnen.

Wat zo lastig is aan mensen, bewust of onbewust, wij oordelen op wat wij zien en waarnemen. Stel jij ziet een stevig persoon staan bij een frietkraam. Het eerste wat er bij jou naar boven komt is: zie je nu wel, deze persoon eet alleen maar friet en daarom is zij stevig. Voordat wij het in de gaten hebben, is ons oordeel al klaar in onze gedachten. Waarschijnlijk ken jij de ander helemaal niet of misschien net de naam. De reden waarom de ander zo is, heb jij nog nooit gevraagd. Jij bent gelijk al bevooroordeeld. Zonder dat jij weet of dit werkelijk zo is. Weet jij hoe de familie eruit ziet? Weet jij of zij ziek is of niet? Wat weet jij van de ander?

Als jij voor een dubbeltje geboren bent, word jij nooit geen kwartje, is dus niet altijd waar. Eens een hokje, hoeft niet perse te betekenen dat jij in dat hokje moet blijven zitten tot dat jij 80 jaar oud bent. Het kan ook zomaar zijn dat iemand ineens het licht ziet en wel kan leren hoe jij die som moet maken of hoe jij met de ander om kunt gaan of hoe jouw lichaam reageert op anders eten. Het mooiste is dat wij dit allemaal gaan begrijpen en gaan leren. Dat het niet uitmaakt of jij nu in een gezin bent geboren waarbij de vader in een fabriek werkte en de moeder in de schoonmaak. Dat jij er niets aan kunt doen dat jouw vader directeur is van een groot bedrijf.

Het maakt niet uit of jij nu donker van huidskleur bent of een lichte huidskleur hebt. Het maakt niet uit welke voorgeschiedenis jij hebt. Wat wel belangrijk is, en daar heb jij zelf invloed op, hoe ga ik hier mee om? Ben ik “slachtoffer” van mijn ouders en van de geschiedenis? Of mag ik zijn,wie ik ben?

Jij bent namelijk diegene die verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag. Jij bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van jouw ouders en voorouders. Jouw gedrag bepaalt hoe jij naar de ander kijkt en hoe jij met de ander omgaat. Jij bent JIJ.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s